Sateenkaarisanomat-logo

Luovuutta unista

Otsa kurtussa pinnistäen ja
ponnistaen minäkin joskus
kääntelen näitä sanoja.
Kunpa osaisin säilyttää
keveyden ja leikin!

Pudottaudu hiljaisuuden syliin,
kuiskasi elämä.
Anna sanojen vapaasti 
tulla ja mennä,

kirjainten piirtyä
hiljaisuuden pintaan.
Kuuntele.

Uni on parhaimmillaan ihastuttava henkilökohtainen taide-elämys. Runolliset metaforat ja sanaleikit kutkuttavat katsojansa mielikuvitusta ja saavat ehkä tarttumaan kynään ja paperiin: tuostahan voisi syntyä runo, vai piirtyisikö se paremmin kuviksi?

Eri alojen taiteilijat ovat kautta aikojen tuoneet työnsä kautta väkeviä unikokemuksiaan yhteisiksi aarteiksi. Unen ja valveen rajalla on hedelmällinen, hiljainen luovuuden tila. Sen molemmin puolin työskentelemme Luovuutta unista -kokemuksellisessa uniryhmässä. Yhdessä pyrimme löytämään unen hienovaraiset, henkilökohtaiset viestit vertauskuvien takaa. Kirjoittamalla tai piirtämällä voimme keskustella unen kanssa sen omimmalla kielellä: mielikuvin, vertauksin ja sanaleikein. Taiteellisen tekemisen lisäksi voimme unistamme löytää arjen luovuutta, saada tukea elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin.

Kokemuksellisessa uniryhmässä käytetään amerikkalaisen psykoanalyytikon Montague Ullmanin kehittämää ryhmätyömenetelmää, joka perustuu käsitykseen, että unen avaimet ovat aina unennäkijällä itsellään. Luottamuksellinen ja hyväksyvä ilmapiiri ryhmässä tukee häntä unen metaforien avautuessa.Mitään tulkintajärjestelmää ryhmässä ei käytetä, vaan jokainen uni otetaan vastaan ilman valmiita selitysmalleja. Unien asiantuntemusta ei siis tarvita, vaan kaikki ryhmän jäsenet ovat tasavertaisessa asemassa. Varsinaista terapiaa uniryhmätyöskentely ei ole, hyvin terapeuttista kylläkin.

Kokemuksen kautta voi uniryhmätyöstä saada itselleen myös hienon työvälineen. Ullmanin menetelmä on käyttökelpoinen mitä erilaisemmissa yhteyksissä ystävä- ja perhepiiristä aina ammatillisiin työnohjauksiin. Kannattaa tutustua.

Konsan Kartanossa alkava uniryhmä sopii kenelle tahansa unista kiinnostuneelle ja se kokoontuu viitenä keskiviikkoiltana klo 18 - 21 alkaen 28.9.2005. Osallistumismaksu 70€.

Ryhmästä vastaa rentoutuksen opastaja (SHY), graafinen suunnittelija (medianomi amk) Tiina Törö. Ilmoittautumiset puhelimitse 040 7661506 /Tiina, tai sähköpostitse tiina.toro ät torot.fi

Tietoa ullmanilaisesta uniryhmätyöskentelystä löytyy netistä www.saunalahti.fi/msiivola/uni/uni-tutt.html. Uniryhmistä Suomessa tiedottaa vuonna 2003 perustettu Suomen uniryhmäforum SURF, joka järjestää tulevana syksynä 14.-15.10.2005 ensimmäisen uniseminaarin.

Sateenkaarisanomat 2/2005 (nro 15)