Sateenkaarisanomat-logo

Lasten parhaaksi

Minkälaisessa maailmassa haluat elää, kun tulet vanhaksi? Ketkä johtavat tulevaisuuden yhteiskuntaa? Tämän päivän lapset. Miten voimme vaikuttaa heidän kehitykseensä niin, että heistä tulisi mahdollisimman tasapainoisia. Tapoja on monia. Niistä tässä neljä näkökulmaa, jotka ovat edustettuina myös kevään seminaariviikonlopulla Konsan Kartanossa (katso tapahtumakalenterista). Toivomme vielä jatkoa aiheelle, että saisimme mahdollisimman paljon työkaluja ymmärtää lapsen kasvua ja kasvaa itse mukana.


Vanhempien vaikutus lapseen

Kuka on kaikkein mahtavin henkilö tällä planeetalla? Saatat sanoa , että suurimman ja rikkaimman maan johtaja. Ei.

Se, jolla on valta muuttaa tätä maailmaa on ihmisäiti.

Äideillä on valta luoda kokonainen sukupolvi tasapainoisia ihmisiä. Sana kasvatus sisältää kaksi käsitettä; kehittää, vetää esille, kehittää piilevistä kyvyistä sekä ohjata. Koulut pitäytyvät melkein yksinomaan ohjauskäsitteeseen, tiedonjakamiseen ja lapsen varsinainen kasvuelämä jää huomiotta. Oppiennätykset tuntuvat olevan tärkeämpiä kuin se, että lasta kasvatettaisiin kuuntelemaan ihmisiä ystävällisesti niin koulussa ystävyyssuhteissa kuin kotonakin.

On älykkäitä ihmisiä, jotka varsin hyvin tietävät, että tulisi olla ystävällinen toisille ihmisille mutta eivät toimi niin. He ovat itseasiassa onnettomia egoisteja.

Se mitä lapsesta tulee riippuu täysin siitä miten hänet on kasvatettu. Huolehdi, että lapsi saa huomiosi ja puhu hänelle ystävällisiä sanoja jo, kun hedelmöittyminen on tapahtunut. Kehitä lapsen luonne ensin, sitten kyvyt. Opeta häntä käyttämään myönteisiä sanoja itsestään ja muista ;" hyvä, viisas, taitava, rohkea, vahva " Poista sanavarastostasi - ja opeta lasta poistamaan omastaan - kielteiset ja masentavat sanat kuten " tyhmä, huono, mahdoton, paha, hullu, kömpelö".Tarkkaile mitä musiikkia lapsesi kuuntelee. Tiedetään, että esim. Mozartin musiikki kohottaa lapsen älykkyyttä.Uudet lapset - Indigot, ovat viisauden kantajia, mutta tarvitsevat rajat. He opettavat meitä kommunikoimaan, ilmaisemaan itseämme.

Opeta kunnioittamisen käsite kohtelemalla lasta kunnioittavasti. Älä vähättele tai nöyryytä lasta saadaksesi hänet käyttäytymään kunnolla. Ongelmatapauksessa ennen kuin lääkitset, kokeile vaihtoehtohoitoja. On todettu selvä yhteys lapsen lääkityksen ja myöhemmällä iällä olevan alkoholi- tai huumeriippuvuuden välillä.

Opeta lapsi kuuntelemaan kuuntelemalla itse lasta.

Platon sanoi "Voit löytää ihmisestä enemmän tunnin leikissä kuin vuoden keskustelussa". Kehitä esiin paras lapsesta ja kaikista tapaamistasi ihmisistä. Lapsi pyytää sinua leikkimään kanssaan. Leikki on luovuutta, iloa. Nauru on avain. Naura lapsen kanssa.

Rita Forsberg-Kimura,
Reiki-master


Rakkaus kasvatuksessa - menetelmä ja päämäärä

Kasvatus ei ole niinkään sitä, että toinen siirtää jotakin toiselle. Pikemminkin se on jonkin herättämistä, kasvamaan saattamista. Herättämisen paras menetelmä on rakkaus.

Herättäminen on totuudellisen ajattelun, empaattisen tunteen ja eettisen toiminnan herättämistä. Ja ydin on ihmisen herääminen syvimpään ja korkeimpaan minuuteensa.

Herääminen todelliseen minuuteen ilmenee rakkautena. Itsetajuinen, omasta vapaasta tahdosta kumpuava rakkaus on ihmisen kutsumus maan päällä.

Mutta mitä se rakkaus aivan konkreettisesti on? Tätä kysyn omassa osuudessani.

Simo Skinnari

  • Kirjoittaja on kasvatustieteiden tohtori, joka toimii lehtorina Turun yliopiston kasvatustieteen laitoksella ja dosenttina Helsingin ja Oulun yliopistoissa sekä kouluttajana ja konsulttina oman toiminimen puitteissa. Hän on kirjoittanut mm. kirjan ”Pedagoginen rakkaus - kasvattaja elämän tarkoituksen ja ihmisen arvoituksen äärellä” vuonna 2004. Työn alla teoksen jatko-osa ”Rakkaus ja elämän tarkoitus”.

Miten värit vaikuttavat lapseen?

Lapsi on herkkä jo ennen syntymäänsä. Hän aistii joka solullaan jo odotusaikana mitä ympäristössä tapahtuu. Voimme jo silloin vaikuttaa hänen tulevaan hyvinvointiinsa värien avulla.

Kun lapsi on syntynyt, voimme tukea hänen kasvuaan, kehitystään ja tulevaisuuttaan käyttämällä värejä eri tavalla hänen ympäristössään. Eri värejä käytetään eri tilanteisiin eri tavoilla. Värien käyttö ei tarvitse suuria ponnistuksia vaan hieman vaivaa.

Antakaamme lapselle helpolla tavalla oikeata vahvistusta tulevaan elämään.

Leena Ekman,
AuraSoma väriterapeutti
 


Yhdeksän kuukautta ja niiden merkitys sikiön kehitykselle äidin kohdussa

Äiti on ensimmäinen kuva maailmasta, johon ihminen syntyy. Naisen tulee tiedostaa, että hän kantaa sisällään uutta maailmaa ja kokonaista kosmosta.

Kaksi ensimmäistä kuukautta ovat Kuun ja Auringon aikaa, jolloin muotoutuvat ihmisen feminiininen ja maskuliininen olemuspuoli. Isä pitää kädessään Aurinkoa ja ojentaa sen tulevalle lapselleen. Tämä kuvaa henkistä potentiaalia, joka valaisee vastasyntyneen koko tulevan elämäntien. Äiti hoputtaa Kuuta, jotta se kulkisi nopeammin – ikäänkuin kiirehtien Sielua, vaikka se jo on valmis tulemaan maailmaan. Äiti antaa lapselle astraalikehon eli Maailman Äidin suojeluksen, joka varjelee lasta koko elämän ajan.

Ensimmäinen kuukausi hedelmöityksen jälkeen, jolloin tuleva äiti ei vielä ehkä edes tiedä elävänsä kahden edestä, on ensimmäinen Hengen vaippa. Taivaallinen tuli tulee naiseen ja asettaa lapseen tämän Itsen, potentiaalisen elämänenergian. Ensimmäisen kuukauden ajan vaikuttaa aurinko, ja silloin muotoutuu ihmisen maskuliininen aktiivinen jang-olemuspuoli. Samalla muotoutuu myös tietoisuus ja suhde isään.

Mira-Valentina Liimatainen-Korac,
terapeutti, kouluttaja

 

Sateenkaarisanomat 1/2006 (nro16)