Sateenkaarisanomat-logo

Mielen parantuminen ja meditaatio

Terveys ei tarkoita sairauden puuttumista. Syvemmällä tasolla terveys merkitsee ehkä sitä, että ihminen on löytänyt itsensä. Itsensä tunteva ihminen on kotonaan maailmassa tilanteiden ja olosuhteiden vaihtelusta riippumatta. Oletko koskaan miettinyt, että kuinka hyvin todella tunnet itsesi?

Usein kuljemme toisten valmiiksi tallomaa elämänpolkua kysymättä itseltämme onko polku oikea. Käytämme paljon aikaa ja näemme vaivaa vastataksemme toisten ihmisten odotuksiin ja niihin tarpeisiin joita luulemme itsellämme olevan. Naapurillasi on standardien mukainen perhe, uusi auto talonsa pihassa ja tyylikäs sisustus kodissaan. Ulkoa päin katsoen hänen asiansa näyttävät olevan hyvin. Jos kyselet hänen kuulumisiaan aidosti kiinnostuneena, hän saattaa kuitenkin kertoa huolistaan ja ongelmistaan. Tulevaisuuden murehtimista ja menneisyyden harmittelemista pidetään yleisesti ottaen normaalina - sanotaanhan, että suruton ihminen on hullu!

Yleensä ihmisen mieli laukkaa tuhatta ja sataa ja sekalaisia ajatuksia - enimmäkseen negatiivisia - hyppää mieleen tahdosta riippumatta. Hallitsematon mieli altistaa stressille ja stressi puolestaan kaikenlaisille terveysongelmille. Kun alat meditoida, valaiset mielesi pimeätkin nurkat ja päästät tietoisuuteesi siellä kasvavat rikkaruohot. Niiden paljous saattaa tuntua lannistavalta, mutta ne pitää ensin uskaltaa nähdä jotta ne voi repiä juurineen irti. Päivittäisen meditoinnin myötä saatat yllättäen huomata, että todellakin luot itse ajatuksesi ja tunteesi! Et ole enää maailman armoilla vaan olet oman mielesi herra.

Kun kuorit sipulia, niin itket ja kuorit, kunnes lopulta sipuli on kuorittu ja kyyneleet kuivuvat. Samoin käy kun alat kuoria pois kerroksia joita olet rakentanut todellisen itsesi ympärille. Vaatii rohkeutta kyseenalaistaa totutut ajatusmallit ja yhteisön hyväksymä ja arvostama elämäntapa. Sanotaan, että ihminen on valmis muutokseen vasta sitten, kun nykyinen elämäntapa tuottaa liikaa tuskaa. (Tuskaa on myös se, jos mikään ei tunnu miltään - jäädytettyä tuskaa.) Kumpi on mahdollista: muuttua itse vai muuttaa ympäröivä maailma?

Ihmisen sisin olemus, sielu, kätkee sisäänsä kalleimmat aarteet. Hälisevä mieli on egon valtakuntaa. Ego huutaa, sielu puhuu hiljaa kuiskaten. Jotta voit kuulla sielun äänen, sinun pitää hiljentää mielesi. Mitä enemmän kuljet sielusi ohjauksessa, sitä selkeämmin näet myös muut ihmiset sieluina. Meissä kaikissa, jokaisessa sielussa, on yhtäläinen hyvyys ja rakkaus, mutta kuitenkin jokainen sielu on ainutlaatuinen. Sinun aarteitasi ei ole kenelläkään muulla. Mitä kaunista juuri sinä voit antaa ihmisille ja maailmalle?

Sirkku Vahtera

Sirkku on tämän vuoden tähtioppilaita Brahma Kumaris-koulusta Tampereelta. Hän on intensiivisesti opiskellut koulun ohjauksella meditaatiota vuoden verran ja hän on myös osallistunut Brahma Kumariksen järjestämiin meditaatio retriitteihin mm. Cambridgessä ja Oxfordissa. Sirkku on omalla esimerkillään osoittanut kuinka helppoa meditaatio on, kunhan vain antaa itselle aikaa opiskeluun. Prashant Kakoday, Brahma Kumariksen opettaja Cambrigestä, on ollut opastamassa ja innostamassa Sirkkua tällä sisäisen onnellisuuden opinpolulla.

Prashant Kakodayn luento “Onnellisuuden parantava voima” Turun Luontaishoitolassa, Virusmäentie 9, sunnuntaina 7.1.2007 kello 17.00.

 

Sateenkaarisanomat 1/2007 (nro 18)