Sateenkaarisanomat-logo

Refleksologinen hieronta – lempeää vyöhyketerapiaa

Tässä tulee se tavallinen tarina eli noin neljänkymmenen vuoden sairastelun jälkeen kurkkuni alkoi parantua diplomivyöhyketerapeutti Merja Suihkon ammattitaitoisessa hoidossa ja halusin tietää enemmän tästä hoitomuodosta. Opiskellessani käännöstyön ohella vyöhyketerapeutiksi ja kokopäiväisesti koulutetuksi hierojaksi, kuulin useamman ihmisen kertovan kauhutarinoita ensimmäisestä ja viimeisestä vyöhyketerapiakäynnistään. Toki tiesin omasta kokemuksestani, että vyöhykkeet saattavat olla todella kipeitä, mutta itse olin valmis mihin vaan, että kurkkuni parantuisi. Aloin kuitenkin soveltaa vyöhyketerapiaa hierovana ilman vyöhykepuikkoja ja havaitsin tulosten olevan erittäin hyviä

Huomasin, että asiakkaiden joukossa oli keholtaan ja mieleltään hyvin herkkiä asiakkaita, jotka eivät missään tapauksessa olisi kestäneet puikoilla käsittelyä ainakaan hoitosarjan alkuvaiheessa, joten aloin hoitaa heitä refleksologisella hieronnalla lempeästi vyöhykkeitä stimuloiden ja rentouttaen asiakkaan varpaista päähän asti. Näin ei syntynyt neurologista vastusta, joka usein saa aikaan negatiivisia vaikutuksia eli keho jännittyy entistä enemmän ja suojautuu. Itse asiassa lempeämmän hoidon tulos voi olla jopa voimallisempi ja pitkäaikaisempi kuin puikoilla hoidettaessa.

Jos puhe on ihmisessä ensimmäinen kerros, on kosketus hyvin voimakas keino kuoria seuraavat nonverbaaliset kerrokset esiin aivan niin kuin sipulia kuorittaisiin. Tukokset avautuvat, keho ja mieli alkavat hakea kadonnutta tasapainoa, puhdistusprosessin aikana elinvoima alkaa jälleen virrata. Yhteistyössä asiakkaan kanssa tehdään hoitosuunnitelma, mutta on hyvä muistaa, että terapeutti ainoastaan stimuloi pisteitä ja varsinaisen parantumisen hoitaa asiakkaan oma keho ja mieli.

Refleksologinen hieronta on erityisen hyvä hoitomuoto uupumuksessa ja silloin kun koko keho kramppaa kuten esimerkiksi rakkaan omaisen menetyksen jälkeen tai muussa vaikeassa elämäntilanteessa, johon herkät ihmiset reagoivat välittömästi kehoaan jännittämällä. Joskus jännitykset ovat peräisin jo lapsuudesta ja elämänlaatu voi parantua huomattavasti kun keho rentoutuu, päästää irti kaikesta vanhasta, puhdistautuu. Samalla usein unen laatu paranee ja elintoiminnot normalisoituvat, addiktiot hellittävät otettaan.

Suosittelen refleksologista hierontaa myös kaikille, jotka ovat voimakkaassa muutosprosessissa, helpottamaan siirtymävaihetta esim. murrosikä, vaihdevuodet, eläkkeelle jääminen. Aivojen kardinaalipisteiden käsittely helpottaa masentuneisuutta ja aktivoi muistia. Erilaisia kipuja hoidan myös refleksologisen hieronnan avulla, kuten ensimerkiksi fibromyalgia, Sjögrenin syndrooma ja reumasairauksiin liittyvät kivut.

Annamari Eronen

Annamari Eronen on koulutettu hieroja, vyöhyketerapeutti ja refleksologi. Hän toimii Turussa Rentoutuskeskus Optiman tiloissa osoitteessa Vähä-Hämeenkatu 14. AME-Hieronta- ja vyöhyketerapiapalvelu Hoitavat Kädet, puh. 040-7674733

Sateenkaarisanomat 1/2007 (18)