Sateenkaarisanomat-logo

Forum Ursa Major F.U.M.

On syntynyt näkemys, että parhaillaan yhdentyvä Eurooppa tarvitsee uuden pohjoisen ulottuvuuden. Se voi toteutua siten – ja nyt ei puhuta sähkön tuotannosta – että pohjolan voimat, jotka ovat ihmisyyden ydinvoimaa, kootaan yhteen eläväksi kulttuuri-organisaatioksi. Pohjoisten kansojen historioissa ja kulttuureissa on paljon toisiinsa liittyvää. Jokaisella kansalla on alueellaan historiallisia luontokohteita, muinaisia kulttipaikkoja, myyttistä kertomusperinnettä ja vaalittavanaan monenlaista niihin liittyvää: tietoa, taitoa ja perinteitä, joista yhteistoimintaan ja elävään vuorovaikutukseen saatettuina syntyy sellaista pohjoiseurooppalaisuutta, joka voi elävöittää koko muun Euroopan henkistä ilmapiiriä ja tuoda meneillään olevaan integraatiokehitykseen siitä nyt vielä puuttuvan laadun. Tästä ‘uudesta pohjoisesta ulottuvuudesta’, joka ulottuisi hamaan muinaisuuteen ja henkisyyden ydinalueille, voisi muodostua uutta kulttuuria luova, maailmaa parantava voima.

Meillä suomalaisilla on Kalevalassamme yli sadalle kielelle käännetty universaali eepos. Meillä on myös toinen saman vertainen monumentti: suomalainen kansallismaisema, ainutlaatuinen luontokokonaisuus, jolla on harvinaislaatuinen geologia ja monituhatvuotinen kulttuurihistoria. Se on elävä ulkomuseo ja kulttuurimatkailukohde: Kolin kansallispuisto, joka vasta aivan viimeaikoina on alkanut paljastaa todellista pyhintä olemustaan ja muinaista kultillista menneisyyttään.

Nämä kaksi ihmiskunnan kehityshistoriallista aarretta, velvoittavat meitä suomalaisia tekemään aloitteen uuden pohjoiseurooppalaisen kulttuurifoorumin ja uudentyyppisen kulttuurimatkailukeskuksen aikaansaamiseksi. Perustettavan foorumin kansainväliseen käyttöön hyvin soveltuva nimi olisi FORUM URSA MAJOR (Iso karhu/Otava).

"Pohjoisessa Ison Karhun tähtikuvion eli Otavan alla asuu kansoja, joiden tarustossa Karhulla on niin valtava merkitys, että niitä voidaan kutsua Ison Karhun kansoiksi", sanoo prof. Juha Pentikäinen.

Perustettavan yhdistyksen puolesta:
Kalevalaisen Kulttuurin Liitto ry
e-mail: info <ät> kalevalacult.net,
seppo.huunonen <ät> kalevalacult.net
puh: 09-2789527, 0500-258454

Katso ilmoitus Sateenkaarisanomien paperilehdestä (s.3) perustavasta kokouksesta Kolilla 15.3.2008.

Kolin alueesta voi kehittyä moniarvoinen, moni-ilmeinen ja monikulttuurinen “tulevaisuuden” kulttuurikeskus.

[Typoja säädetty 20.2.2024 - admin]

Sateenkaarisanomat 1/2008 (nro 20)