Sateenkaarisanomat-logo

Kalevan kylän kannel soi

Konsan perinne- ja kulttuuriyhdistys on järjestämässä kanteleensoittokurssia

Esa Sirkka haastattelee kanteleensoiton opettajaa Arja Kastista:

Mikä kanteleen soitossa Sinua viehätti? Mikä sai aloittamaan soiton ja opiskelun? Kuinka helppoa oli tuolloin aloittaminen? Miten aloittaminen nyt on mahdollista, mm. täällä Turun seudulla?

Aloitin kanteleiden soiton 6-vuotiaana, kun äitini laittoi minut tuolloin kesäleirille: Ilomantsin ensimmäiselle kanteleleirille vuonna 1970. Leirit ovat jatkuneet sittemmin keskeytyksettä joka vuosi. Minä osallistuin innokkaasti leirille joka kesä noin 15 vuoden ajan ja sitten olin siellä opettajana toistakymmentä kertaa...

Suomesta löytyy alueita, joilla erilaisia kanteleita soitetaan paljon ja monipuolisesti kansanmusiikista pop- ja rock-musiikin kautta klassiseen, ja opiskelumahdollisuuksia on runsaasti. Sitten löytyy toisaalta myös alueita, joilla kantele on täysin tuntematon, vain historian pölyjä harteillaan kantava instrumentin nimi. Turun seutu kuuluu tähän jälkimmäiseen kategoriaan. Turusta en tiedä yhtään instanssia, missä kanteleiden (siis erilaisten 5–39-kielisten kanteleiden) soiton-opiskelun voisi ammattimaisessa ohjauksessa aloittaa. Tällä seudulla ainut musiikkiopisto, jossa voi opiskella kanteleet pääinstrumenttina on Naantalin musiikkiopisto.

Olet opiskellut varsin pitkälle ja valmistut myös tohtoriksi Sibeliusakatemian kansanmusiikin osastolta. Miten kanteleen ja sen soiton perinteet soveltuvat tällaiseen opiskeluun?

Kanteleen historia on osa suomalaisten vuosituhantista kulttuurihistoriaa. Se on muovautunut kulttuurin mukana ja on tällä hetkellä kiinteä osa mitä monipuolisinta musiikkikenttää harrastajista ammattimuusikoihin, erilaisia instrumentteja koverretuista 5-kielisistä sähköisiin 39-kielisiin.

Historiallisen kanteleen sydän pohjaa akustiikan ja soittotekniikan kautta meditatiiviseen improvisaatioon, modernit puoliakustiset ja sähköiset kanteleet soveltuvat erinomaisesti yhtyemusisointiin, koneistokantele tukevoittaa jalansijaansa klassisen musiikin alueella uusien sävellysten tulkkina, varhaismusiikkikasvatuksessa pienkanteleet ovat mitä parhain apuväline jne. jne.

Olet harrastanut soitossasi paljon improvisaatiota. Mikä on sen merkitys soitossa?

Improvisaation merkitys riippuu olosuhteista. Musiikin opiskelijalle se voi antaa vapautuksen mahdollisen soittovirheen painolastista. Parhaimmillaan se avaa väylän mielentilaan, jossa ei ole ”oikeita” tai ”vääriä” ääniä, missä kaikki musiikki on jo valmiina ja muusikko toimii musiikin välikappaleena. Eli soitin vie miestä eikä päinvastoin...

Miten Sinut on otettu ulkomailla vastaan?

Kantele on itämerensuomalainen soitin, jolla on ainakin 2000 vuotta pitkä, osittain hämärän peittoon jäävä historia takanaan. Ulkomailla se koetaan eksoottisena, hyvin mielenkiintoisena ja äärimmäisen kaunissointisena instrumenttina.

Miten perinnesoittimemme kanteleen nykypäivä kytkeytyy kalevalaiseen perinteeseen?

Kalevalaisessa runoudessa kerrotaan yksityiskohtaisen tarkkaan kanteleen synnystä ja soiton mahdista. Tämä osa kantelemusiikista – meditatiivinen improvisaatio – on edelleen yksi syvämerkityksellisimmistä ja elinvoimaisimmista osista kantelemusiikkia.

Vaka vanha Väinämöinen, laulaja iän-ikuinen,
sormiansa suorittavi, peukaloitansa pesevi.
Istuiksen ilokivelle, laulupaaelle paneikse
kultaiselle kunnahalle. Otti soiton sormillensa,
käänti käyrän polvillensa, kantelen kätensä alle.

Siitä vanha Väinämöinen alkoi soittoa somasti.
Sormet nousi notkeasti, peukalo ylös keveni.
Jo kävi ilo ilolle, riemu riemulle remahti,
tuntui soitto soitannalle, laulu laululle tehosi.
Soitti vanha Väinämöinen; ei ollut sitä metsässä
jalan neljän juoksevata, koivin koikkelehtivata,
ku ei tullut kuulemahan, iloa imehtimähän...

Kurssin päämääränä on aikaansaada alkukipinä aktiiviselle kanteleensoitonopetukselle Turussa. Kevätkaudella on neljä kokoontumiskertaa, jolloin opiskellaan pienkanteleiden (5–15-kieliset, osallistujien toiveiden mukaan)mm. perussoittotekniikat ja improvisaation perusteet. Sisältö muokataan opiskelijoiden toiveiden mukaan. Nuottien tuntemus ei ole välttämätöntä eli mukaan voivat tulla täysin aloittelijatkin. Kysy lisää: Arja Kastinen p. 0400 797 227

Väinämöisen soitto - R. W. Ekmanin maalaus

Väinämöisen soitto, R. W. Ekman (1808–1873), öljymaalaus v. 1858–1866. Näitä ja muita Kalevala-postikortteja myy Kalevalaisen Kulttuurin Liitto ry, www.kalevalacult.net, info <ät> kalevalacult.net sekä Konsan Kartano.

[Typoja ja asettelua muok. & toimimaton linkki ja puh.nro poistettu 20.2.2024 -admin]

Sateenkaarisanomat 1/2008 (nro 20)