Sateenkaarisanomat-logo

Äiti Intian unohtumattomat kasvot

Intian niemimaa tunnetaan kautta koti-planeettamme ikivanhan kulttuurin ja viisauden tyyssijana, sekä lukuisien maailmanuskontojen kaikin tavoin uskomattomana kehtona. Maata verrataan yleisesti rakastavaan Äitiin, kuten esim. eräs Mahatma Gandhin Varanasiin avaama temppeli osoittaa.

Itsenäistyessään vuonna 1947, välittömästi II maailmansodan jälkeen, siellä asusti suunnilleen 350 miljoonaa ihmistä. Vuosi sitten 60-vuotispäiviään viettäneen värikkään maan väkiluku on enemmän kuin kolminkertaistunut sen olemassaolon aikana. Niin ollen ihmiskohtaloiden virta on siellä Kiinan ohella vilkkaimmin virtaavaa, mitä tulee elämään Maan päällä; ja sen tuntee ja kokee käytännössä, kun kulkee Intian kaduilla, esimerkiksi Delhissä tai Bombayssa.

Intiassa on tänään 28 osavaltiota ja niissä puhutaan monia satoja eri kieliä ja murteita. Vaikka hindi onkin virallisesti kansalliskieli, niin esimerkiksi Delhissä sijaitsevassa Parlamentissa yhteisymmärryksen saavuttaminen laajan maan asioista olisi sula mahdottomuus ilman pätevien tulkkien apua. Vaikka Intiassa tapaakin hyvää englantia puhuvia ihmisia, niin se ei silti aina ole kaikkein olennaisinta. Puhuttujen kielten ja ”body languagen” ohella (josta Intiassakin on ikioma versionsa), universaali sydämen kieli osoittautuu usein matkailijalle paljon muita merkittävämmäksi.

Intialla on matkailijalle lukuisia eri kasvoja, periaatteella jokaiselle jotakin. Nähtävyyksiä on joka lähtöön. On monia esimerkkejä länsimaalaisista, jotka Intiassa käydessään ovat pian aavistaneet jonkin näkymättömän, sanoinkuvaamattoman tai jumalaisen läsnäolon, temppeleissä, luonnossa, tai vaikka kansan parissa. Dharman toteuttamiseen perustuvan ilmapiirin ilmiselvä henkevyys ja useiden matkailukohteiden suoranainen pyhyys koskettavat helposti ihmisen sisintä. Joskus jokin paikka herättää Intian-matkailijan sisimmässä myös jonkin syvän, suloisen tunteen, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut tätä visiittiä ennen minkäänlaista kokemusta: Agran traagisen herkkä ja suloinen Taj Mahal, Madurain ihmeellisen kaunis Minakshi Devi temppeliMahabalipuramin kallioveistokset, Vrindabanan ja Ayodhyan tuhannet temppelit, Gangesin ja Yamunan kaltaiset pyhät joet…

Tuhannet ja taas tuhannet toinen toisistaan eroavat sekä vivahteikkain tavoin intialaisen sivilisaation ajallista ja kultturellia spektriä edustavat monumentit halki tämän Ikuisen Ajan hioman niemimaan luovat luontevalla tavalla historiallista kuten myos henkistä syvyyttä aivan tavallisenkin matkailijan kokemukseen Intiasta. Siellä matkailevan on syytä toivoa, että Äiti Intia edes hetken verran raottaisi ajattoman kauneutensa kätkevää, silkkistä huntua rakastavilta kasvoiltaan.

Johannes Kurki

Suomessa käydessään Johannes tulkkasi intialaisia ayurveda-lääkäreita hindistä suomeksi.

Johannes Kurki 

Artikkelin kirjoittaja Johannes Kurki, on asunut Intian Vrindavanassa yli 7 v. ja tutustunut Intiaan laidasta laitaan opastaessaan Peter Pan Maailma-matkatoimiston asiakkaita. Suunnittelemme lähitulevaisuudessa Johanneksen opastamana matkaa Intian kiehtovien maisemien ja unohtumattomien arvoitusten äärelle.

Jos olet kiinnostunut matkasta, ota yhteyttä syksyn aikana Konsan Kartanoon p. 02-2503636. Matka tehdään, kun ryhmä on sopivan kokoinen. Kyselyt suoraan Johannekselle: jaygovinda108 <ät> gmail.com.

 Sateenkaarisanomat 2/2008 (nro 21)