Sateenkaarisanomat-logo

Lauluäänen vapauttamisen tie

Kun ruotsalainen koloratuurisopraano Valborg Werbeck-Svärdström (1879-1972) – jota usein verrattiin legendaariseen Jenny Lindiin – menetti äänensä työskennellessään Tukholman oopperassa, hän ryhtyi kehittämään uutta ääntä rasittamatonta laulutekniikkaa. Hän palasi muistelemaan lapsuutensa ja nuoruutensa ääneenkäyttöään, jolloin laulu soi aina ja kaikkialla luonnollisena osana elämää. Näin syntyi kokonaan uusi laulukoulu, äänenkäytön muoto, joka monin kohdin poikkeaa radikaalisti tavanomaisesta tavasta laulaa.

Kolme vuotta sitten aloin ohjata Konsan kansankuoroa, joka vuoden kuluttua jatkoi Auralan kansankuorona. Ajatuksena oli, että laulu – niin kuin kaikki musiikki – kuuluu kaikille eikä suinkaan vain jollekin erityisryhmälle ihmisiä. Kansankuoro oli ja on tarkoitettu sellaisille, jotka haluaisivat laulaa, mutta luulevat, etteivät osaa laulaa, tai eivät tohdi laulaa tai kokevat kadottaneensa äänensä.

Muutaman kuukauden kuluttua Konsan kansankuoron aloituksesta kävi selväksi, että ”ihmeitten” aika ei ole ohi. Joku pystyi murtamaan jopa 40-vuotisen laululakkonsa. Joku löysi kadonneen äänensä uudelleen. Joku alkoi laulaa uudella kauniimmalla ja helpommalla tavalla. Yhdessä löydettiin yhden sävelen yhteissoinnissa arvaamattomia rikkauksia ja koettiin kohottavia kokemuksia äänen soinnin eläessä tilassa.

Yhdessä löydettiin myös sävelten ja vokaalien ”persoonalliset” laadut ja yhteensoivuudet. Tuolloin Konsan kansankuorolaiset halusivat perustaa taiteellisiin päämääriin pyrkivän kuoron – Aurinkokuoron – sekä yhdistyksen – SoivaTila ry:n – viedäkseen eteenpäin hedelmälliseksi kokemaansa Werbeck-Svärdströmin laulu-impulssia.

Ihastuttava, persoonallinen lauluääni on meissä jokaisessa, vaikka se ei näyttäisikään ilmenevän toivomallamme tavalla ulkoisesti. Laulun sisäinen kauneus saadaan kuuluviin, kun ”ei tehdä” ääntä, kuten normaalisti tapahtuu, vaan vapautetaan se kertyneistä esteistään. Tämä ei tietenkään käy käden käänteessä, mutta jo em. ”ihme-edistymiset” osoittavat lauluäänen vapauttamisen tielle astumisen mahdolliseksi, vieläpä kelle tahansa.

Markku Lulli-Seppälä

Markku Lulli -Seppälä ja viulu

Aurinkokuoro

Aurinkokuoro pyrkii soveltamaan toiminnassaan Valborg Werbeck-Svärdströmin kehittämää lauluäänen vapauttamisen tietä.

Konsan Kartanossa järjestetään Werbeck-laulukurssi 18.-19.10.2008. Kurssilla pääsee käytännössä tutustumaan Werbeck-lauluun ja sen harjoituksiin. Katso tarkemmin Konsan Kartanon ohjelmasta.

Typoa ja asettelua muutettu, toimimattomat linkit poistettu - admin.

Sateenkaarisanomat 2/2008 (nro 21)