Sateenkaarisanomat-logo

Meditaatio – hiljaisuuden lähde

Meidän tarpeemme etsiä sisäistä hiljentymistä on lisääntynyt. Onko meillä tarve olla enemmän luonnollisella ja yksinkertaisella tavalla oma itsemme?

Valtava informaatiotulva ja aistinärsykkeet pakottavat meidät päivittäin ottamaan vastaan suuren määrän tietoa. Jotta selviytyisimme arjessa ja työelämässä meidän on oltava valmiita omaksumaan uusia asioita päivittäin ja opiskelemaan elämämme loppuun saakka.

Meditaation kautta voimme päästä luonnolliseen olotilaamme ilman jatkuvaa pyrkimystä tai jonkun asian tavoittelua. Opimme arvostamaan enemmän sitä, että vain olemme läsnä maailmassa.

Ajattelu ja järkiperäinen pohdinta ovat hyvin suuressa arvossa ja keskeisellä sijalla toiminnoissamme. Tunteittemme ja ajatustemme virta kulkee lakkaamatta mielemme tasolla. Tavoittelemme ehkä tiettyjä tunteita ja tietynlaisia tuntemuksia kehossamme. Nämä pyrkimykset vievät meiltä mahdollisuuden hyväksyä asiat niin kuin ne ovat tässä hetkessä. Ilman tuomitsemista tai arvostelua, ilman takertumista tai pakonomaista pyrkimystä muutokseen.

Meditaatiossa mielen tarkkailun tuloksena ajatukset vähitellen väistyvät ja tulee tilaa hiljaisuudelle. Meidän on helpompi hyväksyä hetki, jossa olemme. Hyväksymisen jälkeen myös muutos alkaa itsestään.

Meditaation ei tarvitse olla sidoksissa mihinkään uskontoon tai filosofiaan. Useimmat meistä tarvitsevat kuitenkin jonkinlaisen menetelmän päästäkseen sisäiseen oivallukseen siitä, mitä meditatiivinen tila voi olla. Olemme usein niin aktiivisessa tilassa, että kehomme ja mielemme tarvitsevat puhdistumista, ennen kuin meidän on mahdollista hiljentyä. Siksi menetelmät, jotka sisältävät voimakastakin kehotyöskentelyä hiljaisuuden vastakohtana, ovat mielelle hyvin käyttökelpoisia. Jokainen meistä on kuitenkin yksilö ja oman menetelmän löytäminen on erityisen tärkeää.

Kärsivällisyyden kautta voimme hetkittäin antaa mielellemme mahdollisuuden levätä ja tavoitamme hiljaisuuden, joka on täkein osa olemistamme.

Jokaisen meidän sisällä on hiljaisuuden lähde, joka on aika tyyni tai johon voi kuvastua heijastuksia kuin peilin pintaan. Meditatiivisessa tilassa lähteen pinta heijastaa valoa.

Tuula Ulkuniemi

Tuula Ulkuniemi ja korkeat kukat

Sateenkaarisanomat 2/2008 (nro 21)