Sateenkaarisanomat-logo

Rakastakaa vesiänne

Viime kesänä kuljin surullisena Maarian Altaan rannoilla. Oli helteinen kesä ja sinilevä muodosti pistävän hajuisia öljymäisiä lauttoja kaikkialle tähän viiden kilometrin pituiseen pitkäjärveen. Yleensä ihmiset kesähelteillä kerääntyvät vesien äärelle, mutta tämän Turun kaupungin raakavesivaraston luota kaikki pysyttelivät poissa. Autoilijat sulkivat ikkunansa ajessaan ohi läheisellä maantiellä. Rannat olivat autiot ja tyhjät. Joskus näin yksinäisen kalastajan ja ihmettelin, eikö hän tiedä, että sinilevän saastuttamat kalat ovat myrkyllisiä. Muistelin samaista vallattomasti virtaavaa Vähäjokea ennen patoamista. Yleensä se oli maarialaisille kesänvieton keskuspaikka ja todellinen virkistyskeidas. Nyt tässä vesivarastossa ei kukaan ole aikoihin enää uinut. Maarian Allas palveli yli kaksikymmentä vuotta Turun vesilaitosta. Nyt sitä ei enää tarvittu tähän tarkoitukseen osittain veden huonon laadun takia. Se seisoi keskellä maarialaista luonnonmaisemaa tyhjän panttina, hyljättynä ja tarpeettomana.

Oman lähivesistöni hätätila sai minut tarttumaan japanilaisen tohtorin Masaru Emoton kirjoihin ”Veteen kätketyt viestit” ja ”Veden salainen elämä”. Emoto on kansainvälisesti arvostettu tutkija, joka omassa laboratoriossaan on valokuvannut veden rakennetta sen jäätymishetkellä erikoisherkälle filmille. Tutkimuksissaan hän on todennut, että lähellä olevien ihmisten ajatukset ja sanat heijastuvat veteen. Luin suurella mielenkiinnolla Masarun ajatuksista ja tutkimuksista, sillä ne tuntuivat liittyvän omaan huolenaiheeseeni. Joki haluaa virrata, se ei halua olla padottuna. Eikä se varmaankaan halua olla raakavesivarasto, joka ei enää kelpaa edes tähän tehtävään.

Masaru kertoi kokeneensa aivankuin veden hengen ohjaavan häntä ja hänen tutkimuksiaan. Vesi haluaa luonnostaan tehdä hyvää ja tuoda iloa eikä se halua ottaa vastaan negatiivisia kommentteja itsestään. Ei ole veden vika, jos se voi huonosti. Vesi on herkästi värähtelevä ja myös herkästi viestejä vastaanottava elementti. Se rakastaa kauniita ja harmoonisia ajatuksia ja puheita. Rumat ja negatiiviset asiat tuottavat rumia ja kauniit ja positiiviset asiat taas kauniita kiderakennelmia. Emoto teki myös tutkimuksen Japanin saastuneimman järven rannalla. Kolmesataa ihmistä lausui rukouksia sen äärellä. Lehdet uutisoivat, että järven vesi ei ole koskaan ollut näin kirkas. Vaikutus kesti kuitenkin vain kaksi viikkoa. Kun järvi taas hyljättiin, se palautui entiselleen.

Huolenpito, välittäminen ja rakkaus veteen palkitaan moninkertaisesti. Kun teemme työtä oman vesistömme hyväksi, parannamme samalla omaa hyvinvointiamme. Ihmisen ajatukset, sanat ja teot heijastuvat veteen. Vastalahjaksi saamme parantavaa voimaa ”hadoa”. Sen tärkein ominaisuus on virtaus. Masaru huomasi myös, että hartaat rukoukset muodostivat kauniita kiderakennelmia, olipa rukoilija muslimi, hindu, buddhalainen tai kristitty. Masarun sanoma onkin yksinkertainen: Luoda rauhaa veden avulla.

Aloitin päivittäiset meditaatiot oman vesistöni äärellä ilman näkyviä tuloksia. Helle jatkui ja sinilevä tuntui suorastaan lisääntyvän. Elokuun lopulla järjestettiin Asukkaan Ääni -tilaisuus maarialaisille. Vein sinne oman huolenaiheeni. Aluekoordinaattori piti asiaa niin tärkeänä, että sille muodostettiin oma työryhmä, jonka vetäjäksi lupauduin. Allastyöryhmä on pohtinut veden laatua, ympäristö- ja kaavoitusasioita sekä tulevaa virkistys- ja liikuntakäyttöä.

Maarian Allas ei ole enää hyljätty ja unohdettu, vaan se on päässyt huomion keskipisteeksi. Kokouksiin on kutsuttu kaupungin virkamiehiä ja yleisötilaisuuden teemaksi tuli: Maarian Allas, pohjoisen Turun tuleva virkistyskeidas. Kaupunginvaltuuston kaikista puolueista valitut edustajat pohtivat asiaa paneelikeskustelussa. Tuntuu ikäänkuin Maarian Allas itse nauttisi tästä huomion keskipisteenä olostaan. Sinilevää ei ole tänä vuonna ollut ollenkaan ja veden pinta tuntuu olevan jatkuvassa liikkeessä toisin kuin viime kesänä. Se on ikäänkuin herännyt eloon. Luonnonvoimat: voimakkaat tuulet, sateet ja viileä sää ovat omalta osaltaan hoitaneet vettä, mutta tämän lisäksi mukaan on tullut suuren ihmisjoukon huolenpito, välittäminen ja rakkaus. Maarian Altaalla on tulevaisuus. Se virtaa kohti uusia tehtäviä ja seikkailuja.

Kaisa Pakkala

Kaisa Pakkala

Sateenkaarisanomat 2/2008 (nro 21)