Sateenkaarisanomat-logo

Kalevala – mysteeritietoa itsenäiselle ihmiselle

Tänä päivänä yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa etsivät henkisyyttä elämäänsä. Vuosi vuodelta ilmestyy jatkuvasti uusia teoksia, jotka pyrkivät mikä miltäkin kannalta valaisemaan henkistä kehitystä ja henkisyyden lakeja.

Ensi askeleitaan ottava totuudenetsijä on piankin runsauden pulan edessä; mitä lukea ja mitä ei, mikä on totta ja mikä harhaa. Kuinka moni etsijä huokaakaan:

Jos vain tietäisin, mikä pitää ihan oikeasti paikkansa, kuinka helppoa silloin olisikaan. Jos minulla olisi mahdollisuus, kuten sanotaan ihmisillä ennen olleen, osallistua mysteerikouluun ja sen antamaan koulutukseen, henkinen tieni olisi paljon helpompi.Tai, jos jossain olisi edes kirja niiltä ajoilta, joka sisältäisi sen tiedon, mitä mysteerikouluissa opetettiin, en tarvitsisi mitään muuta.”

Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on todella yksi maailman harvoista, vanhoista mystisistä kirjoista, nimittäin Kalevala. Näitä kirjoja on toki muitakin, kuten esimerkiksi intialainen Bagavad Gita, mutta miksi mennä merta edemmäksi kalaan? Kalevalan mysteeritieto aukeaa meille suomalaisille nimittäin luonnostaan helpommin kuin esimerkiksi toisten kansojen vastaavat pyhät kirjoitukset. Muualla maailmassa Kalevalan merkitys pyhänä, mysteeriokirjana tunnetaan ehkä jopa paremmin kuin Suomessa ja sen syvällisiä, henkisiä opetuksia tutkitaan ahkerasti.

Kalevalan mysteeritieto on ikivanhaa ja ajatonta. Vertauskuviensa puolesta sen on jopa katsottu osittain periytyvän aina matriarkaaliselta kaudelta asti. Viitteenä siitä on esimerkiksi se, että Kalevalassa Korkeampaa Minää edustaa naispuolinen Pohjan Neito, kun taas useimmissa muissa vastaavissa pyhissä kirjoituksissa tätä edustaa miespuolinen henkilö.

Niin kuin kaikki pyhät kirjat, niin on myös Kalevalan tieto, niin syvää kuin mitä lukija itse pystyy käsittämään. Henkisen tien lapsi–ihmiselle Kalevala on kokoelma jännittäviä ja hauskoja kertomuksia kahdesta maasta; Kalevalasta ja Pohjolasta. Pidemmälle ehtineelle totuudenetsijälle kirja aukaisee tiedon henkisestä tiestä, sen vaaroista sekä neuvoista kuinka edetä oikein askelin. Tietäjälle se kertoo kaiken alkulähteestä, päämäärän saavuttamisesta ja askeleista viimeisenkin askeleen jälkeen.

Esimerkkinä, kuinka Kalevala aukeaa askel askeleelta, voidaan ottaa vaikkapa ensimmäinen runo. Siinä voidaan nähdä kuvaus sotkasta, vesilinnusta, joka ihan yksinkertaisesti tekee pesän meressä olevalle mättäälle ja munii siihen seitsemän munaa (joista yksi on hieman erilainen kuin muut). Munat vierähtävät pesästä mereen ja rikkoutuvat. Tästä voi oppia esimerkiksi sen, että sotkat tekevät vesistöön / meren äärille pesänsä ja että niiden munien määrä on noin seitsemän ja että toisinaan munat putoavat mereen pesästä.

Henkisen tien etsijälle kuvaus avaa myös vertauskuvallisen kertomuksen aineen ja hengen yhtymisestä, mikä puolestaan johtaa maailman seitsemän tason syntyyn ja taivaan ja maan muodostumiseen. Pidemmälle mentäessä runosta voi löytää myös aineen, kehollisuuden ja Pyhän Hengen yhtymisen,,mikä puolestaan synnyttää täydellisen ihmisen. Itsestään selvää on, että syvempi tulkinta käsittää aina myös aiemman tulkinnan, eivätkä ne mitenkään sulje pois toisiaan.

Miksi sitten Kalevala on kirjoitettu monien mielestä niin vaikeaan muotoon, runomittaan? Olisihan suorasanainen proosa niin paljon helpompi ymmärtää, ihmettelee moni tämän päivän lukija. Runomuodolla on kuitenkin oma merkityksensä. Voidaanhan sanan ”runo” alkuperäinen merkitys johtaa sanasta ”runa”, minkä yksi merkitys on ”salainen tieto”. Runomuodolla on näin muodoin mahdollista ilmaista jotain sellaista, mihin proosa, suorasanainen teksti ei pysty. Sillä on mahdollisuus puhutella ihmisen korkeampaa oivalluskykyä aivan eri tavalla kuin proosan, joka kommunikoi pääasiassa ajattelukykymme, älymme kanssa.

Kalevala itse sanoo osuvasti runojen sisällöstä: Ei ole laulut lasten laulut, lasten laulut , naisten naurut, Ne on partasuun urohon…

Itsestään selvää lienee jokaiselle, että yllä olevalla ei ole mitään tekemistä sukupuolen tai iän kanssa.

Kalevala tarjoaa siis tämän päivän ihmiselle sen saman tiedon henkisestä tiestä, mitä aikaisemmin opetettiin vain salaisissa veljeskunnissa ja mysteerilaitoksissa. Mutta samoin kuin silloinkin, tieto avautuu vain niille, jotka ovat sen valmiit vastaanottamaan. Sillä vaikka tieto ja tosiasiat olisivat kuinka esillä tahansa, niin vasta tiedon omakohtainen sisäistäminen ja oivallus, johtaa todelliseen viisauteen ja tietämiseen. Henkisiä totuuksia ei opita muuta kuin elämisen kautta. Oivallusta ei voi ostaa supermarketista.

Henkisen kehittymisen tie on perinteisesti jaettu kahteen toisistaan eroavaan osaan; niin sanottuun valmistavaan osaan ja varsinaisen tiedon tien osaan, joista jälkimmäinen edellyttää edellistä. Viimeksi mainitun tosiasian monet, varsinkin itseopiskelijat, usein helposti unohtavat. Meillä on kiire ja me haluamme kaiken nyt ja heti. Kun henkiset asiat alkavat kiinnostaa meitä, me haluamme saada tietää kaiken heti, syvimmistä salaisuuksista pienempiin yksityiskohtiin. Kuitenkin, eteneminen henkisellä tiellä vaatii kärsivällisyyttä ja mikäli todella haluaa saavuttaa todellista tietoa ja edetä henkisessä kehityksessään, oikopolkua ei ole.

Valmistavaa tietä kuvataan Kalevalassa niin kutsutuissa kosintaretkissä. Näissä Kalevala neuvoo, kuinka pyrkijän tulee askel askeleelta seurata elämän eettisiä lakeja voittaen oma alempi luontonsa. Matkan aikana hän oppii hallitsemaan itsensä niin päivätajunnassaan, alitajunnassaan kuin yliaistillisessakin tajunnassaan ja lopulta hänen on mahdollista saavuttaa yhteys Korkeimman Minänsä kanssa. Vasta silloin voi totuudenetsijä toivoa pääsevänsä eteenpäin todellisella tiedon tiellä.

Tiedon tie kuvataan Kalevalassa Samporetkinä. Siinä totuudenetsijä luo itsensä tavallaan uudeksi, löytäen itsestään kuolemattomuutensa ikuisen kehon, oman Samponsa ja Kalevala antaa varsin yksityiskohtaisia neuvoja myös tämän tiedon tien taivaltamiseen. Kuka on valmis tuota tietä astumaan, hän todennäköisesti myös osaa itse avata Kalevalan Samporetkien neuvot.

Tarja Miettinen – LuK, Reiki Master, Sertifioitu Quantum Touch- kouluttaja ja Aarrekartta -ohjaaja. [ www.ikira.fi ]

Tarja Miettinen

Typoja muutettu ja linkki tarkistettu [2023]. - admin.

Sateenkaarisanomat 1/2009 (nro 22)