Sateenkaarisanomat-logo

Laulun lahja henkisen tien siivittäjänä

Lauluäänen vapauttamisen koulutustie – Tie puhdistumiseen laulutaiteessa. Näin voitaneen kääntää merkittävän ruotsalaisen laulajattaren ja lauluterapeutin Valborg Werbeck-Svärdströmin kirjan otsikko. Kirjassaan hän pyrkii kiteyttämään ja kuvailemaan elämäntyötään, laulajan kulkua henkisellä tiellä. Henkisen tien kulkijalla on monia harhautumisen mahdollisuuksia, esim. hän saattaa joutua illuusioden valtaan. Jottei hänestä tule jalat irti maasta oleva mielikuvituspilvilinnojen haihattelija, hänen tulee arvostaa fyysistä maailmaa perustana, josta hän ponnistaa henkisyyteen. Ilman fyysistä maailmaa se ei olisi edes mahdollista.

Suosittelen mitä lämpimimmin jokaista henkisyyden tielle pyrkivää lukemaan Rudolf Steinerin kirjan Henkisen tiedon tie. Henkisten lakien mukaisuuden saavuttaminen vie totuudelliseen kehitykseen:

Lapsen terveys riippuu luonnonlakien säännönmukaisesta vaikutuksesta äidinkohdussa. Henkisen ihmisen terveys on vastaavalla tavalla riippuvainen tavallisen järjen ja fyysisessä elämässä vaikuttavan ymmärryksen laeista. Tervettä korkeampaa minää ei voi synnyttää kukaan, joka ei fyysisessä maailmassa elä ja ajattele terveesti. Luonnon- ja järjenmukainen elämä on kaiken todellisen hengenelämän perusta.

Toinen lainaus samasta kirjasta johtaa meidät taiteitten pariin:

On huomattava, että taiteellinen taju liittyneenä hiljaiseen mietiskelevään luonteeseen on henkisten kykyjen kehittymisen paras edellytys. Tällainen taju tunkeutuu asioiden pinnan läpi ja tavoittaa siten niiden syvyydet.

Kun laulajan elämänkulussa tapahtuu käänne henkisyyttä kohti, se vaikuttaa tietenkin kaikkeen, myös lauluun. Laulu saa uuden suunnan. Se löytää todellisen sfäärinsä: elämän alueen eli ns. eteerisen maailman. Sieltä se inkarnoituu fyysiseen maailmaan ja edelleen ilman ja korvien välityksellä kuulijan sieluun puhdistaen ja elävöittäen sitä. Sekä kuulija että laulaja saavat voimakkaan kokemuksen. Hän saa lahjan, laulun lahjan. Tämä välähtävä, riemullinen kokemus yhteydestä elämän eli eteriteetin tasoon on puhdistava ja elävöittävä herättäen kunnioituksen ja kiitollisuuden tunteita elämän suuruuden edessä.

Werbeck-Svärdströmin kehittämän laulukoulun harjoituksien avulla – näitä harjoituksia ei ole kirjassa, vaan ne kulkevat opettajalta oppilaalle, ja niitä keksitään koko ajan lisää – päästään eteerisiin kokemuksiin, jotka lisääntyvät ja lopulta täyttävät koko laulun. Soinnilliset ja vokaaliset harjoitukset sekä niiden tuloksien käyttö laulun laulamisessa johtavat siihen, että eteerinen eli elämänkeho, joka siis pitää elämää yllä, on se, joka soi. Harjoitettaessa yhä enemmän eteerisen kehon värähtelyt ilmenevät fyysisessä äänessä ja fyysinen siirtyy taka-alalle. Kaunis eteerinen laulu pääsee vapautumaan, kun sekä fyysisiä että mielen esteitä raivataan pois tieltä. Näin laulu soi kauniimmin kuin ennen. Se ei enää tunnu tulevan laulajan suusta, vaan ensin päätä ympäröivästä sointikypärästä tai -kupolista, joka laajentuu laajentumistaan lopulta täyttäen koko tilan. Tällöin alkaakin tuntua jo siltä, että juuri tila soi eikä laulaja!

Näin laulu on yksi keino päästä henkisen tien alkuun. Lauluhan kuuluu kaikille. Kaikilla on oma persoonallinen, kaunis äänensä. On tarpeen vain vapauttaa se kahleistaan niin, että sen eteerinen perusta tulee kuuluviin. Tuo vapauttaminen ei käy aivan vaivatta, mutta se on kaikille mahdollista joko enemmän tai vieläkin enemmän ja jo ensimmäisellä harjoituskerralla tulee innostavia tuloksia jatkaa tällä tiellä.

Kirjallisuutta:
Valborg Werbeck-Svärdström: Lauluäänen koulutustie - tie katarsikseen laulutaiteessa
Rudolf Steiner: Henkisen tiedon tie

Markku Lulli-Seppälä

Markku Lulli-Seppälä

Markku Lulli-Seppälän luento Sateenkaaripäivillä 26.9.; Werbeck-laulukurssi Konsan Kartanossa 21.–22.11. Katso tapahtumakalenteri [Sateenkaarisanomat nro 23].

[Tekstin vanhentuneet linkit poistettu - admin.]

Sateenkaarisanomat 2/2009 (nro 23)