Sateenkaarisanomat-logo

Henkeä täynnä

Oletko kuullut sanottavan jostakin henkilöstä, että hän on henkinen ihminen? Se on varmaan heti luonut sinulle jonkinlaisen käsityksen hänestä, mutta minkä sisältöisen? Onko hän uskonnollinen, hienostunut, oppinut, älykäs, hyväntahtoinen, sosiaalinen vai erakko?

Vaikka henkinen käsitettäisiin aineellisen vastakohdaksi, sillä tuskin tarkoitetaan, että ”jalat ovat irti maasta” - ollaan ilman todellisuuden tajua materiaalisesta maailmasta. Itse ajattelen, että henki ja materia ovat yhtä. Materiaalinen maailma on hengen ilmentymää koko ajan ja kaikkialla.

Onko siis henkistä tehdä fyysistä työtä? Minusta kaikki riippuu siitä, missä ”hengessä” työtä teemme, mikä on motivaatiomme, miten ajattelemme työmme palvelevan ”suurta kokonaisuutta”.Ihminen on erityisasemassa muihin maailmankaikkeuden olentoihin verrattuna – kuin välittäjän roolissa – pää pilvissä, jalat maassa – fyysiseen sidottu. Gurdjieffin oppien mukaan työn tekeminen on tärkeää jopa kehityksen kannalta. Työtä voi tehdä kuin meditoiden... Gurdjieffin oppeja ja muita pohdintoja henkisyydestä kuullaan Sateenkaaripäivillä.

Mitä sitten on henkinen kehitys? Kun ihminen kasvaa lapsuudesta aikuisuuteen, taidot lisääntyvät. Kehittyykö henkisyys automaattisesti mukana? Vai voiko henkisyyttä treenata kuin bodari lihaksia - tietoisesti? Mistä ihminen tietää, että hän on kehittynyt henkisesti?

Tälle ajalle on ominaista ihmisten lisääntynyt kiinnostus henkisiin asioihin. Erilaisten kurssien tarjonta lisääntyy jatkuvasti. Uskon, että kurssien anti on tehnyt tehtävänsä ja kurssitettavien kypsymistä on tapahtunut, kun kehityksen hedelmät ovat siirtyneet arkipäivän elämää rikastuttamaan, tuomaan rauhaa sydämiin ja sopusointua suhteisiin.

Tämän lehden sivuilta löytyy eri yhdistysten ohjelmia, jotka paneutuvat henkisiin kysymyksiin.

Turun Henkisen Keskuksen torstai-illoissa ja Sateenkaaripäivillä tarkastellaan asiaa monelta suunnalta. Tule selvittämään yhdessä kanssamme henkisen kehityksen luonnetta. Onko olemassa työkaluja sen kehityksen edistämiseen?

Kehitysyhteistyötä!
toivoo Ulla

Ulla Oksanen

Sateenkaarisanomat 2/2009 (nro 23)