Sateenkaarisanomat-logo

Ajatuksia luontosuhteesta

Jo ammoin, ryhtyessään muokkaamaan elinympäristöään, eriytti ihminen itsensä luonnosta. Tietoinen pako Paratiisista synnytti piilotajuisia käsitteitä maisemaan kätkeytyvistä hyvistä tai pahoista voimista. Henkien merkitykset riippuivat niiden sopivuudesta inhimillisen ajattelun muotteihin.

Nykyiset, olemassaolonsa tarkoitusta etsivät ihmiset havahtuvat taas luonnon kutsuun. Äiti maa värähtelee sydämiin kiireen ja ahdistuksen läpi. Alkuperäisympäristöt houkuttelevat yksilöitä ja yhteisöjä aitoihin elämyksiin. Metsien syvyyksissä, soiden hyllyvillä pinnoilla, vesistöjen ulapoilla mieli puhdistuu ja keho rentoutuu. Aistivampi olemus muuttuu joustavammaksi ajan totaalisille muutoksille.

Pitkään jatkuneesta ja syvälle juurtuneesta riistokulttuurista huolimatta on moni pystynyt säilyttämään yksilöllisen luontosuhteensa. Tässä ajanhetkessä jokaisen kannattaisi etsiä omat voimapaikkansa, helposti saavutettavat ja/tai etäisemmät, arjesta irrottavat. Voimapaikkoihin voimme juurtua, sulautua vastaanottamaan haltijaenergian ikiaikaisia värähtelyjä.

Luonnon evolutiivinen viisaus virtaa meihin olemassaolevan monimuotoisuuden ja uusien syntyvien lajien kautta. Alkuenergia parantaa ihmisiä sekä ulkoisissa että sisäisissä luontokokemuksissa ja vaikkapa luonnonravinnon välityksellä. Maapallon ja muunkin universumin luonnonhenget ohjaavat ihmistä hetki hetkeltä enemmän siihen itseensä.

Kuun valaisemassa maisemassa tai hennon lumikuorrutuksen avaamalla yöpolulla tulemme tietoisiksi mustan aukon pimeyteen sirottelemasta kauneudesta. Sen jälkeen askel elämämme tapahtumahorisontin taa on vain tajunnan harhaa. Lopulta muurit maailmojen välillä sortuvat ja saavutamme ykseyden kaiken olevaisen kanssa.

Markku Mäkinen

Markku Mäkinen

Kuljemme sakeassa yöusvassa.
Sarastaa.
Nousevan auringon säteet
väreilevät läpi utuharson.
Olemme sateenkaari,
elämä / elämänhalu,
matkalla maailmanpuulle,
aamunkoittoon.

Markku Mäkisen luontoillat 12.2. ja 7.5. klo 18 Myllyojalla, sekä luento 6.5. klo 18.30 Turun Henkisen Keskuksen to-illassa.

Sateenkaarisanomat 1/2010 (nro 24)