Sateenkaarisanomat-logo

Valokuva Jeesuksesta?

Torinon käärinliina tieteen, historian ja Uuden testamentin valossa

Tämä on uuden kirjan nimi, jossa viimeaikaisimmat tieteellisten testien ja historian tutkimuksen tulokset koskien mystistä Torinon käärinliinaa tuodaan ensi kertaa laajamittaisesti suomalaisen lukijakunnan ulottuville.

Torinon käärinliinaa on väitetty tavan takaa keskiaikaiseksi väärennökseksi, ja viimeksi melko suurta mediahuomiotakin saaneessa italialaistutkimuksessa lokakuulla 2009. Asiantuntijat, joista suuri osa on sindonologeja eli vanhojen hautaliinojen tutkimuksen eksperttejä, ovat kuitenkin tyrmänneet nämä väitteet, vedoten mm. huippumodernein tekniikoin toteutettuihin testeihin, joiden tulokset kertovat mm. kemiallisten, fysikaalisten ja rikospatologisten analyysien kautta kiistattomasti sen, ettei tämän artefaktin merkillistä vainajakuvaa olla voitu aikaansaada keinotekoisesti millään menetelmällä. Toisin sanoen, se on aito.

Käärinliinan historialliset vaiheetkin kyetään nykyään kartoittamaan verraten hyvin. Näin on tullut vahvistetuksi sen toinenkin ainutlaatuinen piirre eli ihme siitä, että se ylipäätään on voinut säilyä jokseenkin vahingoittumattomana kaksi vuosituhatta, läpi myrskyisten historian vaiheiden, vainojen ja sotien. Tiedämme nimittäin sen historiasta hyvin senkin, että sillä on ollut yhtä paljon palvojia kuin vihollisia. Viimeksi mainitut ovat tehneet kaikkensa sen löytämiseksi salatuista paikoista ja voidakseen sen myös tuhota. Tällä pyhällä käärinliinalla on onneksi ollut viisaita ja vaikutusvaltaisia suojelijoita, niin että se on voinut säilyä nykypäivään. Torinon kaupungin Pyhän Johannes Kastajan katedraali on ollut sen pysyvä säilytyspaikka jo yli 430 vuotta.

Torinon käärinliinaa näytetään julkisesti vain hyvin harvoin. Viimeksi näin tapahtui vuonna 2000 ja seuraava kerta on tulossa pääsiäisenä 2010, jolloin jälleen miljoonat käyvät sitä katsomassa ja kunnioittamassa. Torinon käärinliina on saamassa yhä laajenevaa kansainvälistä huomiota, etenkin kun tiede on voinut vahvistaa sen mitä uskovat ovat aina esittäneet, eli meillä on reliikkinä olemassa tänä päivänä sama hautaliina, johon ristiinnaulittu Jeesus Nasaretilainen aikanaan käärittiin. Eikä tässä kaikki. Uusimmat tutkimukset puoltavat ns. korona­purkausteoriaa kuvan synnyn selittäjänä, mikä haastaa älyllisesti ja ideologisesti modernin länsimaisen eetoksen, koska siihen sisältyy mahdollisesti myös ns. yliluonnollinen tekijä.

Juha Hiltunen

Juha Hiltunen

Kirjoittaja, Juha Hiltunen, on antropologi ja kulttuurihistorioitsija, joka on perehtynyt mm. historiallisten väärennösten tutkimukseen. Juha Hiltunen kertoo aiheesta lisää Turun Henkisen Keskuksen to-illassa 4.2. klo 18.30.

Kirjan kansi:  Valokuva Jeesuksesta?

Sateenkaarisanomat 1/2010 (nro 24)