Sateenkaarisanomat-logo

Diagnosis MAMA

– esitys kuteilla synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Synnytyksessä ollaan pyhän äärellä. Ollaan elämän ja kuoleman rajapinnalla, todistetaan yhteyden ja erillisyyden hetkellisesti kirkasta sisäkkäisyyttä. Lapsen syntymä on maailman arkisin ihme, josta alkaa maailman ihmeellisin arki. Vai alkaako?

Synnytyksen jälkeen lähes kaikki äidit käyvät läpi värikkään tunteiden kirjon. Puhutaan synnytyksen jälkeisestä herkistymisestä tai baby bluesista. Kyyneleet virtaavat ja uusi tilanne, uusi ihmissuhde hämmentää. Vauva-aika ei ole pelkkää herkkua kenellekään, arjen haasteet voivat viedä äärirajoille. Tänä aikana kaikki äidit tarvitsevat tukea ja tilaa kokemuksilleen ja äitiyteen juurtumiseen.

Baby blues menee yleensä ohi, mutta joskus sen alla soi synkempi soundi: Äiti masentuu. Synnytyksen jälkeistä masennusta on vaikea tunnistaa. Oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja aiheuttavat usein tuskallisia syyllisyyden ja häpeän tunteita, minkä takia äiti voi yrittää salata tilanteensa niin itseltään kuin läheisiltäänkin. Synnytysmasennukselle tyypillisiä oireita ovat jyrkästi vaihtelevat mielialat, ahdistus, ärtyisyys, stressi, väsymys ja unettomuus. Äiti tuntee itsensä riittämättömäksi. Usein ahdistavimpana kokemuksena on rakkauden puute. Äiti ei kykene kokemaan iloa ja ihmettelee ahdistuneena, miksi hän ei rakasta lastaan.

Näiden tuntemusten jakaminen on yhä vaikeaa. Syyllisyys ja häpeä kurittavat meidät kärsimään hiljaa ja seuraukset voivat vaikuttaa koko perheen elämään dramaattisesti. Diagnosis MAMA on esitys, jossa matkataan masentuneen äidin kokemusmaailmaan. Se on kuvia, ääniä, lauluja kipeistä tunteista ja ehkä kipeämmästä tunnottomuudesta. Se on itkuvirsi ja huuto, kehtolaulu ja hiljaisuus.

Diagnosis MAMAn avain(sana) on jakaminen ja siksi esitys ei maistu vain masennukselle vaan myös ihan vähän makealle – teelle, piirille, kosketukselle... Entä, jos äiti pääsisi syliin?

Ihmisen ihme on onnen ja onnettomuuden kietoutuminen toisiinsa. Onnellisuus on(ko) onnettomuuden hyväksymistä. Pimeys saa meidät sytyttämään kynttilän. Keräännytään siihen, ihan liki. Kehrätään yhdessä. (Eikä unohdeta sitä teetä.)

Seija-Leena Salo
Äiti, esitystaiteilija, hierontaterapeutti

Seija-Leena Salo

Diagnosis MAMAn ensi-ilta on lauantaina 30.10. klo 18. Muut esitykset 31.10., 5.11., 6.11., 7.11. Liput 12/8 euroa. Esitys tapahtuu Konsan Kartanon Navetan vintillä. Esitys liukenee teehen ja sympatiaan. Halukkaat voivat jakaa kokemuksiaan, tunnelmiaan, ajatuksiaan puhepiirissä. Esityksen voi tilata vierailulle kaikkialle Suomeen. Lisätiedot ja varaukset:
se_ikku_na [ät] yahoo.de tai 045 1130 561.

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja vertaistukitoiminnasta saa tietoa Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n nettisivuilta www.aima.fi. [linkki poistettu]

Sateenkaarisanomat 2/2010 (nro 25)