Sateenkaarisanomat-logo

Onnea Ruusuportin emännälle

Marja-Liisa Haapa-aho syntyi sodan keskelle Maarian Myllyojalla Irja ja Lauri Eskolan esikoistyttärenä. Isä kaatui sodassa Marja- Liisan ollessa kolmen vuoden ikäinen ja äiti jäi kolmen pienen tyttärensä kanssa hoitamaan maatilaa. Ollessaan kuuden vuoden ikäinen, Marja-Liisa ilmoitti, että hänestä tulee tämän talon emäntä ja isäntä. Niinhän hänestä tulikin, joskin vasta paljon myöhemmin. Emäntäkouluun hän lähtikin heti oppikoulun jälkeen ja siitä on ollut paljon hyöyä, joskin varsinainen työura oli toisaalla.

Monet turkulaiset muistavat Marja-Liisan Turun yliopistollisen keskussairaalan äitiyspoliklinikan osastonhoitajana, mitä virkaa hän hoiti nelisenkymmentä vuotta. Tämä ei kuitenkaan estänyt tätä voimanaista toimimasta vapaa-aikanaan myös seurakuntaneuvostossa ja politiikassa. Maariassa hän toimi maatalousnaisten puheenjohtajana, kuten äitinsäkin aikoinaan ja perusti Maarian kulttuuriyhdistyksen, jossa pidettiin mm. kuvataideleirejä, kursseja, luentotilaisuuksia ja esitettiin näytelmiä.

Marja-Liisa Haapa-aho

Remontoituaan lapsuudenkotinsa Maarian Myllyojalla hän perusti Ruusuportin, henkisen keskuksen, jonka tarkoituksena on edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Ruusuportti on saanut nimensä ruusupensaista, jotka taloa ympäröivät ja joista Marja-Liisa on jakanut taimia ystävilleen.

Isoisä Wilhelm rakennutti Myllyojan talon sata vuotta sitten. Silloin, vainon aikana, salissa pidettiin lukemattomia salaisia kokouksia isänmaan ja Maarian hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä sali on entisessä mallissaan. Nyt siellä pidetään kaikille avoimia kursseja, luentotilaisuuksia, meditaatio-iltoja ja konsertteja. Vanha talo ja sen emäntä elävät tässä ajassa ja ovat valmiita ottamaan vastaan uuden ajan haasteet.

Kaisa Pakkala

Sateenkaarisanomat 2/2010 (nro 25)