Sateenkaarisanomat-logo

Sahaja Yoga

– tie itsetuntemukseen ja sisäiseen rauhaan

Sahaja Yoga on yksinkertainen ja helppo meditaatiomenetelmä. Sahaja Yoga tarkoittaa sisäsyntyistä yksilön ja kaikkeuden välistä yhteyttä.

Sahaja Yogan tekniikan kehittäneen Shri Mataji Nirmala Devin mukaan jokaisen ihmisen sisällä on välineet itseoivalluksen, meditaation, ihanteellisen tasapainon ja kasvun tilan saavuttamiseen. Monissa kulttuureissa on tiedetty kundaliinista, äidillisestä voimasta, jota on luonnehdittu palaseksi jumaluutta jokaisessa ihmisessä.

Emme tiedä, mitä etsimme? Olemme kyllästyneet materiaalisiin arvoihin, kiireeseen, itsekeskeisyyteen ja välinpitämättömyyteen. Ajatuksemme askartelevat menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Tuntuu kuin elämä olisi kateissa. Kuitenkin todellinen elämä on tässä ja nyt, nykyhetkessä.

Toisin kuin ruumis ihmisen perimmäinen olemus, henki on ikuinen ja tuhoutumaton. Se on ilon, rakkauden ja puhtaan tietoisuuden lähde. Samastuessaan puhtaaseen henkeensä - eikä yksilöllisiin tunteisiin, ajatuksiin, ruumiiseen tai mieleen – ihminen kokee yhtenäisyyttä kaiken olevaisen kanssa.

Ihmisessä on hienorakenne, joka on heijastus kaikkeuden rakenteesta. Tätä hienojakoista tasoa olemuksessamme kutsutaan chakra-järjestelmäksi, jonka kunnosta ihmisen psykofyysinen terveys on lähtöisin. Chakrat ovat energiakeskuksia, jotka fyysisellä tasolla tulevat ilmi hermojärjestelmämme hermokimppuina. Nämä vastaavat alueensa elinten toiminnasta ja tiedonkulusta keskushermostoon. Hienojakoisella tasolla ne sisältävät myös informaatiota ihmisen sisäänrakennetuista ideaaleista henkisistä ominaisuuksista.

Chakra-järjestelmässä on kolme kanavaa. Oikea ja vasen toimivat fyysisellä tasolla autonomisen hermoston sympaattisen osan kautta. Omilla valinnoillaan ihminen joko kiihdyttää tai hidastaa hermoston toimintaa. Oikea kanava on kaasumme ja vasen jarrumme. Keskikanava on nykyhetken ja evoluution kanava.

Sahaja Yogan harjoittaminen aloitetaan itseoivallusharjoituksella, jossa huomio kohdistetaan vasemman kanavan ominaisuuksiin. Itseoivalluksessa kundaliini herää uinuvasta tilastaan ja nousee ristiluusta selkärankaa pitkin päälaelle. Kundaliinin nousu ilmenee ajatusten hiljentymisenä ja sisäisenä rauhana ja se voi tuntua myös viileänä tuulena päälaella ja käsissä. Noustessaan kundaliini ottaa käyttöön hienorakenteessamme olevan keskikanavan.

Meditaatiolla saavutetaan ajatukseton tietoisuuden tila, jossa ajatusten jatkuvaan virtaan muodostuu aukko. Säännöllisellä meditaation harjoittelulla on mahdollista pidentää tätä ajatusten välissä olevaa taukoa ja edesauttaa hiljaisuuden ja rauhan kokemusta.

Meditaatio nostaa tietoisuuteen omia ehdollistumia ja vääriä elämäntapoja. Usein ihmisen minäkuva on peräisin ulkoisista mielipiteistä ja elämä on ohjautunut muiden tarpeiden mukaan. Itse olen löytänyt uuden elämän meditaation sisäisen ohjauksen kautta. Olen löytänyt omat lahjani ja elämäni tarkoituksen. Osaan elää tässä hetkessä ja iloita siitä.

Irmeli Karjalainen

Irmeli Karjalainen

Irmeli Karjalainen, 12 vuotta Sahaja Yogassa, www.jooga.org
Tule kokemaan sahaja-jooga Sateenkaaripäiville 25.–26.9. Luento aiheesta Turun Henkisen Keskuksen illassa 7.10. Katso Turun Henkisen Keskuksen ohjelma. [linkit poistettu]

Sateenkaarisanomat 2/2010 (nro 25)