Sateenkaarisanomat-logo

Touch for Health testaa ja tasapainottaa terveyttä

Touch For Health (TFH) on kinesiologian menetelmä, jonka tarkoituksena on kehon testaus ja tasapainotus. TFH suomennetaan usein Terveyttä koskettamalla.

TFH:ssa yhdistyvät länsimaisen kinesiologian tuoreimmat aikaansaannokset ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen viisaus. Tavoitteena on tasapainottaa niin fyysinen, henkinen, emotionaalinen, ravinnollinen kuin vaikka oppimiseenkin liittyvä vaiva tai stressi.

Nykyisen TFH-kurssikokonaisuuden peruskivi muodostuu alunperin kiropraktikoiden kehittämästä sovelletusta kinesiologiasta ja kiinalaisesta akupistemenetelmästä. Tästä on koottu turvallinen, miellyttävä ja jokamiehen käyttöön soveltuva paketti, joka sisältää lempeitä lihastestejä ja erilaisia tasapainotustekniikoita, kuten hieronta- ja kosketuspisteitä sekä ravintoa.

Lihastestit kertovat

Kinesiologinen lihastestaus on kommunikointia autonomisen hermoston kanssa. TFH:ssa voidaan käyttää useita testilihaksia kehon eri puolilta. Autonominen hermosto reagoi testattaviin asioihin ja reaktiot näkyvät testilihaksissa esimerkiksi niin, että lihas pysyy tai ei pysy testiasennossa.

Lihaksia testaamalla voidaan löytää sekä epätasapainoja että myös parhaat tasapainotustekniikat niihin. Tasapainotushoito tehdään saman tien paikan päällä. Lopussa testataan samat lihakset uudestaan, jotta varmistetaan niiden olevan nyt tasapainossa.

Kinesiologia on yhteistyötä testaajan ja testattavan välillä. Testattava saa usein jonkin yksinkertaisen kotitehtävän, esimerkiksi jonkin pisteen hieromisen, joka tehostaa tasapainottumista. Usein on hyödyllistä ottaa sarja säännöllisiä testauksia ja tasapainotuksia.

Touch for Health -menetelmän pääidean kehitti ja sen kehityksen käynnisti amerikkalainen kiropraktikko John Thie, D.C., jo 70-luvun alussa. Nykyisin TFH-koulutusta valvoo Australiassa sijaitseva International Kinesiology College IKC.

Tavoite mukana

Tavoitteena on tasapaino kehon, mielen ja tunteiden kokonaisuudessa. TFH-tasapainotus sisältää myös yksittäisen ajankohtaisen tavoitteen määrittämisen. Tavoite voi liittyä johonkin fyysiseen kipuun tai epämääräiseen vaivaan. Henkisempinä esimerkkeinä voi olla esimerkiksi "keskityn hyvin oppitunnilla" tai vaikkapa "olen rakastava äiti".

Tasapainotuksen tekeminen on hyödyllistä myös siksi, että testattava tutustuu samalla paremmin omaan kokonaisvaltaiseen kehoonsa ja oppii tiedostamaan tasapainossa tapahtuvia muutoksia ja siten myös ymmärtämään tapahtumien välisiä yhteyksiä.

Kuten tunnettua, ”niin ylhäällä kuin alhaalla” ja mikrokosmos makrokosmoksessa. Ihmisen olemuksen fyysisessä, henkisessä, emotionaalisessa ym. puolissa näkyy yläkerran asioita. Se toimii myös siten, että samat asiat ilmenevät kehossa monin tavoin eri paikoissa. Ihmisen keho kertoo paljon tarinoita. Joitakin niistä on hyvä päästä purkamaan ja rauhoittamaan.

Kuka siitä hyötyy?

Varsinkin länsimaisessa kulttuurissa TFH:stä hyötyvät kaikki. Merkittävimmän hyödyn ovat kuitenkin saaneet ne ihmiset, jotka ovat jo käyneet tapaamassa hoitoalan ammattilaista ja joka on todennut, että ei ole mitään sairautta tai muuta vikaa, mutta silti asiakkaan ongelmat jatkuvat. Varsinkin länsimainen lääketiede kattaa nopeasta kehityksestään huolimatta vain osan ihmisen elämään vaikuttavista seikoista.

TFH-kinesiologian kurssit on tarkoitettu kaikkien käyttöön ilman ennakkovaatimuksia. Ne ovat erittäin suositeltavia myös hierontaterapeuteille ja muille hoitoalalla työskenteleville. Hoitotulokset innostavat. Usein epämääräisiinkin asioihin saadaan selkeyttä ja rauhoittumista.

Missä sitä voi oppia?

Suomessa on tällä hetkellä reilu 10 pätevöitynyttä kouluttajaa, joihin saa yhteyden mm. Suomen kinesiologiayhdistys ry:n kautta. Yhdistyksestä saa tietoja myös tulevista kursseista. Kun löytyy sopiva määrä kiinnostuneita, kursseja voidaan järjestää tarpeen mukaan missä päin Suomea tahansa.

TFH 1-4 tarjotaan yleensä neljänä kahden päivän kurssipakettina (yhteensä 8 pv.). Kursseilla käytetään suomenkielisiä kurssikirjoja. Kertaajat maksavat tavallisesti vain puolet kurssin hinnasta. TFH:n jatkoksi voi opiskella myös Vapaaksi stressistä -kinesiologiaa ja edelleen myös diplomikinesiologian tutkinnon, jolloin kinesiologi pääsee Luonnonlääketieteen Keskusliiton terapeuttirekisteriin.

Kinesiologit tarjoavat kurssien lisäksi tietysti yksityisvastaanottoja, jotka sisältävät testit, tasapainotukset, hoidot ja kotihoito-ohjeet. Hinta Suomessa on esimerkiksi noin 50,-/kerta (n. 60 min.) tai alkaen noin 80,-/noin 2 h. Maksut riippuvat ohjaajan koulutuksesta, paikkakunnasta, vuokrista ym.

Tervetuloa yksityisvastaanoton lisäksi myös Touch for Health– ja Vapaaksi stressistä –kursseille, esimerkiksi syys-, loka-, marras- ja joulukuulla 2011!

Vuokko Alvari

Vuokko Alvari

Vuokko Alvari ottaa aikuisia ja lapsia vastaan Hoito & Valmennus Rauhan tiloissa Turun Kupittaalla, Lemminkäisenkatu 36. www.alvari.com  feelfree.fi  [linkki päivitetty] vuokko [ät] alvari.com, 050-555 4442 (teksti/soitto).

Lisää tietoja asiasta löytyy Suomen kinesiologiayhdistyksen kotisivuilta www.kinesiologia.fi [Katso FB - Web-sivustoa ei enää löydy - admin].

Sateenkaarisanomat 2/2011 (nro 27)
"Touch for Health testaa ja tasapainottaa terveyttä" on julkaistu vain netissä.