Katsaus Silva- menetelmäänKun puhumme Silva-menetelmästä, puhumme keksinnöistä; ensiksi siitä, joka johti tämän harjoitussarjan kehittämiseen (mutta se on jo toinen tarina), toisekseen niistä, joita jokainen menetelmän oppinut ja sitä käyttävä osaa ja voi tehdä. Kun ihmiset tiedostavat, että jokin asia yksityiselämässä, työyhteisössä tai yhteiskunnassa on muodostunut tai muodostumassa ongelmaksi, he huolestuvat. Muiden hätäillessä ne, joilla on keksijän mieli, kysyvät jo, miten asian voisi korjata. Näin syntyvät keksinnöt, joista kaikki hyötyvät. Mikä erottaa keksijän, visionäärin, muista ihmisistä?Hänen kysymyksenasettelunsa. John F. Kennedyä siteeratakseni:
José Silva, menetelmän isä, oli jo saanut useita sähköalan patentteja, kun hän v. 1944 suuntasi huomionsa sähköisistä instrumenteista kiehtovimpaan, ihmisaivoihin, joissa ajatukset ja kehosta tulevat viestit kiitävät sähköimpulsseina. Silvan oma arvomaailma - toisaalta kurinalaisen, kyseenalaistavan keksijän, toisaalta katolisen perheenisän - näyttäytyy eettisenä lausumissa, jotka hän sisälsi tekniikoiden käyttöohjeisiin:
- tai ajatuksen vapaudesta tinkimättömänä:
Silva-menetelmä valmistui v. 1966. Maailma on siitä muuttunut, sähkö pysyy samana. Meillä kaikilla on sähköisesti samanlaiset aivot; olemme tasavertaisia. Eromme ajattelevina olentoina tulevat näkyviin aivojen käytössä. Miten tehokkaasti aivojaan käyttää ja mihin, on jokaisen vapaa valinta. Nämä tekniikat antavat meille kyvyn vaikuttaa aivojemme sähköiseen toimintaan, toisin sanoen, teroittaa ajattelukykyämme: Oivallusta, keksimistä, ideointia, muistia, luovuutta. Alitajunnasta nousee Heureka (kreikk. ”minä löysin”). Syvärentoutus- ja mielikuvatekniikoiden avulla saavutamme EEG-aivopiirturilla mitattavissa olevan tilan, jonka kautta aivot luonnostaan liukuvat valvetilasta uneen ja taas takaisin. Joka ilta, koko elämämme, vietämme jokainen siinä viitisen minuuttia ennen nukahtamista, samoin heräämisen jälkeen. Tämä lyhyt hetki on tila, jossa aivojen sähkövastus on matalimmillaan ja vallalla on aivojen tasaisin ja voimakkain sähköinen värähtelytaajuus: Alfa-taajuus, 7-14 sykettä sekunnissa. Tämä keksintöjen ja pitkän muistin alitajuinen alue on myös tila, jossa kehon immuunijärjestelmä aktivoituu. Tämän nopeasti ohi kiitävän mahdollisuuden vaikuttaa psykofyysiseen todellisuuteemme Silva-menetelmä antaa käyttöön ns. ”mielen perustasona” aina tarvittaessa, niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Kyvyn keskittyä, hiljentyä, astua sivuun oravanpyörästä, jopa akuutista hätätilanteesta, toimia tehokkaasti, objektiivisesti, järjestyksessä. On vain yksi keino pysäyttää muutoksen (tai pitkään jatkuneen negatiivisen elämäntilanteen) käynnistämä stressireaktio. Se on kyky rentoutua, ympäristöstä ja tilanteesta riippumatta. Negatiivinen stressi tappaa. Rentoutus tuo pitkää ikää ja terveyttä. Asia on hyvin yksinkertainen. Niinpä Silva-menetelmäkin on hyvin yksinkertainen, kuin uimataito: Helppo oppia, ja kun sen kerran on oppinut, sitä ei unohda - ja se voi pelastaa hengen. Riitta Vuorela |
Sateenkaarisanomat 2/2005 (nro 15)
|