Sateenkaarisanomat-logo

Guneja Intiasta Suomen vierailulla

Suomessa vierailee parhaillaan kolmen viikon ajan neljä Intialaista lääkäriä tutustumassa suomalaiseen yrttilääkintään ja luontaishoitoihin. Matka liittyy Tamperelaisen Vastedes ry:n avustusprojektiin jota tukee myös ulkoministeriö.

Intiassa kansanperinteessä on jo yli 4000 vuotta tehty hoitoja perinteisen Veda-tietouden perusteella. Se on sanskriitin kielellä koottu laaja tiedosto koko elämän alueelta. Siihen kuuluu myös perinnelääkintä.

Yliopistollinen lääkärikoulutus

Vuonna 1972 Indira Gandhin ollessaan pääministerinä antoi terveysministeriölle tehtäväksi luoda joka osavaltioon yliopistot kouluttamaan lääkäreitä perinteisiin hoitomuotoihin. Myös osavaltioihin kannustettiin perustamaan luontaislääkkeitä valmistavia tehtaita, tarkastusvirastoja ja organisoimaan luontaistuotteiden keruuta ja viljelyä.

Lääkärikoulutus käsittää viisi eri osa-aluetta. Ayurveda – elämäntiede, Sidha-lääkintä, Unani –Persiasta muslimien mukana tullut hoitomuoto, Naturopatia eli luontaislääkintä ja uusimpana hoitomuotona saksalaisen lääkärin Hahnemannin 1700-luvun lopulla kehittämä homeopatia. Lääkärin peruskoulutus kestää viisi vuotta ja erikoistuminen kolme vuotta. Yliopistoissa oppilaat keräävät kasveja ja opiskelevat itse valmistaan niistä lääkkeitä, hierontoja yrttiöljyillä ja monia muita hoitomuotoja. Muuten ylipistoissa opiskellaan samanlaisia aineita kuin länsimaisessakin lääketieteessä, mutta käsitteet ja näkemykset ovat hieman erilaisia johtuen pitkästä kansanperinteestä. Erikoistumisjaksolla voi keskittyä mm. kirurgiaan, lasten- tai naistentauteihin jne. Länsimaissa tuttu Jooga liittyy myös lääkäreiden koulutukseen.

Ayurveda-hoitajille on opistoja ja kurssit ovat pituudeltaan 6kk–2 vuotta riippuen koulutuksen laajuudesta.

Ennakoi tuleva tilanne

Perusperiaatteena on antaa hoitoja jo ennen kuin sairauksia on ilmentynyt. Ayurveda eli elämän tietous on näistä hoitomuodoista vanhin. Se on kokonaisvaltainen näkemys ihmisen kaikista elämänalueista ja lääkärien tehtävänä on antaa tietoa hyvistä elämäntavoista kuten ravinnosta, päivärytmeistä, valmistaumisesta vuodenaikojen vaihteluun.

Ayurvedan peruspilareina on luonnon viisi elementtiä: eteerinen, ilma, tuli, vesi ja maa. Näistä neljä viimeistä on ollut perustana myös Kreikan kautta tulleeseen länsimaiseen peruslääketieteeseen. Elementit kuvaavat luonnon ja ihmisen mielen ja elinten erilaisia toimintojen luonteita.

Lisäksi huomioidaan yksilöllinen tyyppi (Dosha – se joka voi mennä epätasapainoon), joita on kolme: Vata, Pitta ja Kapha. Vatan elementti on Ilma eli kaikki se mikä on meissä helposti liikkuvaa, Pittan elementti on Tuli eli esim. ruuansulatuksen toiminta ja Kaphan elementti on Maa eli kaikki se mikä on meissä kiinteää kuten luut. Ravinnossa kiinnitetään huomiota siihen, mikä ruoka sopii kullekin tyypille parhaiten. Kun oppii kuuntelemaan itseään ja syömään tyypilleen sopivaa ruokaa, niin painonhallinta on helpompaa ja sairauksia ei pääse tulemaan niin helposti. ”Olet sitä, mitä ruuansulatuksesi pystyy käsittelemään.”

Suomessa Ayurveda hoitajakoulusta antaa mm. Veda Keskus Muurlassa ja niihin liittyviä suomalaisia hoitotuotteita valmistaa Frantsilan Luomuyrttitila.

Intiassa on lääketehtaita, jotka noudattavat hyvän lääkevalmistuksen GMP-vaatimuksia. Niissä valmistetaan alihankintana lääkkeitä länsimaisille tehtaille – myös Suomeen.

Kansanparantajat eli GUNIT

Perinteinen Intialainen opetus tapahtuu opettaja–oppilas-periaatteella. Täten muinainen tietous ja kokemus on siirtynyt satojen sukupolvien aikana mestarien (Guru) tai isovanhempien välityksellä nykypäivään. Nykyisin nämä perinteiset kansanparantajat asuvat pienissä vuoristokylissä tai metsien keskellä ja he antavat paikallisille asukkaille hoitoja ilmaiseksi.

Heitä kutsutaan paljasjalkaisiksi tohtoreiksi, yrttiparantaliksi tai lääkintämiehiksi. Kansainvälinen terveysjärjestö WHO käyttää heistä nimitystä ” Kansanparantaja (THP).

Koska tietous on hyvin hajallaan niin Pohjois-Intiasta on Jagram Jan Vilkas Samhita (JJVS) – organisaatio ryhtynyt keräämään tätä tietoutta. 80-luvulla perustetun Rashtriya GUNI Mission (RGM) toiminta alkoi 80-luvulla ja sen tehtävänä on: kerätä perinteistä hoitotietoutta, suojella sitä ja tukea vanhaa terveysjärjestelmää; arkistoida sukupolvien aikana säilynyttä tietoutta ja viedä sitä kansalliselle tasolle; antaa apua pienille syrjäkylien asukkaille, jotka eivät ole normaalin terveysjärjestelmän ulottuvilla; hyväksyttää se osaksi virallista terveydenhoitoa.

Suomen vierailun aikana lääkärit luennoivat ja esittelivät toimintaansa myös Turun Luontaishoitolassa ja tutustuivat yrttitiloihin ja -valmistajiin. Avustustoiminnan tavoite on antaa suomalaista tietoutta yrttien viljelystä ja meidän luontaishoidoistamme sekä tutkimustoiminnasta. Tarkoitus on tehdä siitä monen vuoden projekti. Sen tavoite on auttaa intialaisia uhanalaisten lääkintäkasvien viljelyssä ja niiden jatkojalostamisessa lääkinnälliseen käyttöön. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Uusi lakiehdotus Suomessa

Meillä Suomessa on parhaillaan työryhmä valmistelemassa luontaishoidoista lakiehdotusta, jolle on annettu hieman epäilyttävä nimi, ”puoskarilaki”. Meillä on paljon opittavaa intialaistenkin suhtautumisesta ennalta ehkäisevään terveydenhoitoon – ei lakien vaan tukien avulla.

Suomen vierailun on organisoinut
Kai ”Kaitsu” Vaara, p. 0400 646 242,
email: kai.vaara <ät> gmail.com.

Kalevi Lehtonen, Ayurveda kouluttaja,
p. 040 757 4243
email: kalevileht <ät> gmail.com

Sateenkaarisanomat 2/2008 (nro 21)