Sateenkaarisanomat-logo

Hypnoosista ja sen mahdollisuuksista

Valitettavan usein hypnoosia pidetään jotenkin mystisenä asiana, vaikka kyseessä on jokaiselle ihmiselle luonnollinen olotila. Voit siirtyä hypnoositilaan, vaikkapa kun keskityt mielenkiintoiseen kirjaan tai televisio-ohjelmaan niin tiiviisti, että kaikki ympärillä tapahtuva jää havaintopiirisi ulkopuolelle. Myös juuri ennen liukumistasi unitilaan käväiset hypnoosissa silloin, kun vielä tiedostat ympäristöäsi olematta kuitenkaan enää täysin hereillä.

Vaikka hypnoosissa sinänsä ei olekaan mitään mystistä, on ihmiskunta kuitenkin hamasta muinaisuudesta osannut käyttää hypnoositilaa hyväkseen melko mystisellä tavalla. Jostain syystä hypnoosin aikana annetut suggestiot vaikuttavat erityisen voimakkaasti, mutta vain silloin, kun suggestiot ovat sopusoinnussa hypnoosissa olevan ajatusmaailman kanssa. Poppamiehet ja shamaanit ovat taitavia hypnoosin käyttäjiä, mihin heidän hoitojensa vaikuttavuus saattaa pitkälti perustua.

Pelkällä hypnoositilalla ei välttämättä ole ihmiselle suurtakaan vaikutusta, sillä edes rentoutuminen ei automaattisesti liity hypnoositilaan. Vaikuttavaksi hypnoosi muuttuu, kun siihen liitetään ihmisen tavoitteiden mukaisia suggestioita, ehdotuksia jonkun ominaisuuden, käytösmallin tai elämäntilanteen muuttamisesta ja tällöin hypnoositilasta tuleekin suggestoterapiaa. Suggestoterapiaa voi tehdä myös rentoudentilassa, varsinkin, jos asiakas kokee hypnoosin jostain syystä pelottavana.

Suggestoterapiassa suggestiot kohdennetaan ihmisen alitajuntaan. Ihmisen mieli on kuin jäävuori: Tietoisen mielen osuus on kuin pinnalla oleva jäävuoren huippu, 10 % mielen koko kapasiteetista. Loput 90 %, alitajunta, vastaa jäävuoren vedenalaista osaa. Jos tietoinen mieli ja alitajunta ovat keskenään ristiriitaisia, selviää alitajunta voittajana. Ilmeisesti hypnoosin aikana tietoisen mielen torjunta on väistynyt ja suggestiot saavat vapaasti sukeltaa alitajuntaan sinne jäädäkseen. Kuten jo mainitsin, tulee näiden suggestioiden, muutosehdotusten, olla asiakkaan toiveen mukaisia, muutoin niillä ei ole vaikutusta, sillä alitajunta ottaa vastaa vain sellaisen materiaalin, joka on ihmiselle hyväksi ja jonka hän hyväksyy.

Usein ensikertaa hypnoosin kokenut luulee, ettei hän ollut hypnoosissa, koska hän koko ajan tiesi, mitä tapahtui. Tilanteen kontrolli säilyy kuitenkin myös hypnoosin aikana, jopa vaikka ihminen olisi niin syvässä hypnoosissa, ettei hän periaatteessa edes kuule, mitä puhutaan. Kokemuksesta tiedän, että yksikin väärä sana hypnoosin aikana saa asiakkaan tarkkaavaisuuden heräämään ja hypnoosi kevenee tai peräti kokonaan poistuu: Asiakkaani haki opiskelumotivaatiota fysioterapeutin opintoihinsa. Huomaamattani olin sanonut suggestoterapeutti, kun minun piti sanoa fysioterapeutti. Asiakkaan hypnoositila keveni silminnähden, vaikka hän pysyikin hypnoosin puolella. Samalla hän kadotti mielenkiintoisen mielikuvan siitä, että hän killuu avaruudessa suuren pallon päällä, mikä mielikuvan katoaminen harmitti häntä erityisesti.

Yleisesti ottaen mitä useammin hypnoositilassa käy, sitä syvempään tilaan pääsee eli sitä voi opetella. Periaatteessa jokainen hypnoositila on itsehypnoosia. Ketään ei sinänsä voi hypnotisoida, vaan jokainen liukuu sinne itse. Toki terapeutti voi puheellaan aivan kuin talutella asiakkaan tuon utumaisen rajan yli. Hypnoosi on täysin turvallista ja yleensä kaikki kokevat tilan todella miellyttävänä. Kukaan ei ole jäänyt hypnoosiin, eikä kukaan tee hypnoosissa mitään sellaista, mitä ei muutenkaan tekisi. Onpa varsinainen terapiaan tulon syy mikä tahansa, saa asiakas yleensä kaupan päällisiksi roppakaupalla energiaa ja paremman unen.

Hypnoosia käytetään apuna monenmoisiin ongelmiin: Esimerkiksi pelot ja ahdistukset, riippuvuudet, stressi, jännittäminen, ihmissuhdeongelmat, ajanhallinta, uniongelmat, keskittymisvaikeudet, paniikkihäiriöt, tupakanvieroitus, urheiluvalmennus, painonhallinta ja synnytysvalmennus ovat tavallisia hypnoosin kohdealueita.

Itse käytän paljon suoria suggestioita, mikä ehkä on vanhan juristin ammattini peruja. Myös metafoorat ja tarinat ovat suggestoterapeuteille arkipäivän työkaluja. Olen myös pitänyt ryhmille hypnoositanssia, jonka osallistujat ovat kokeneet varsin tehokkaaksi hyvinvoinnin lisäämismenetelmäksi, siinä kun yhdistyvät liikunta ja hypnoosi, jotka kummatkin purkavat hyvinvointia haittaavia tekijöitä mielen sopukoista.

Erittäin mielenkiintoinen ongelmanratkaisumenetelmä on puolestaan ”Menneitten elämien kaiut” -nimellä kulkeva menetelmä, jossa yksilötyöskentelyssä käyn hypnoosissa olevan asiakkaan kanssa kekustelun, jonka pohjana on amerikkalaisen Turner-nimisen suggestoterapeutin laatima kysymyssarja. Menetelmän käyttö ei edellytä uskomista menneisiin elämiin. Itse asiassa kukaan ei voi tietää, mistä asiakas saa vastaukset esitettyihin kysymyksiin, ovatko ne muistoja menneistä elämistä vai tästä elämästä, pelkkiä symbolisia kuvia, mielikuvitusta vai mistä on kyse. Sillä ei sinänsä ole merkitystäkään, kunhan asiakas vain saa vastauksen esittämäänsä kysymykseen.

Maija Mäkelä
Suggestoterapeutti SHY, Hyvinvointi.maija [ät] luukku.com

Maija Mäkelä

Menneitten elämien kaiut 9.2. klo 18 ja Hypnoositanssi 13.3. klo 14 Konsan Kartanossa.

Sateenkaarisanomat 1/2010 (nro 24)